Forfatter: J. R. R. Tolkien
Original titel: The Hobbit
Serie:
Antal Sider: 322
Genre: Fantasy
Forlag: Gyldendal
Udgivet: 06 november 2012
Sprog: Dansk
Kilde: Paperback
Stjerner:

“Bogen er et anmelder eksemplar fra Gyldendal.”

Det handler den om:
Paperback-udgave med filmforside og i nyoversættelse. Tolkiens klassiker “Hobbitten” er højaktuel i år især pga Peter Jacksons filmatisering, der har premiere d. 12. december. Med de storslåede filmatiseringer af “Ringenes Herre” in mente er der ingen tvivl om, at det bliver en verdensbegivenhed. Her på Gyldendal fejrer vi Tolkien og “Hobbitten” på mange planer, bla. med denne flotte udgave med filmomslag. Desuden er romanen blevet nyoversat af en af Danmark største Tolkien-kendere, Jakob Levinsen. Så læn dig tilbage og nyd den udødelige romanklassiker om hobbitten Bilbo Sækker, der meget mod sin vilje bliver udpeget af troldmanden Gandalf til at ledsage tretten dværge på deres generobringstogt efter den enorme skat, der nidkært vogtes af dragen Smaug. Og som undervejs tilfældigt render ind i mørkevæsenet Gollum og vinder hans mærkelige ring fra ham i en dyst om ordspil og gåder

Min mening:
Alle kender vel til J. R. R. Tolkien og Ringenes Herre,selv har jeg set alle tre film, og jeg elsker dem, men ikke læst bøgerne. Og nu kommer Hobbitten jo snart i biografen. Så da jeg fik muligheden for at læse bogen, takkede jeg ja tak med det samme, da jeg elsker hele det univers Ringenes Herre foregår i.
Hobbitten foregår i samme univers, og vi møder flere velkendte figurer i form af hovedpersonen Bilbo, som kun kort er med i Ringenes Herre, og den gamle troldmand Gandalf, og man får et lidt dybere indblik i de personer her. Den karakter der har den største udvikling er Bilbo. Men han er ikke min yndlingskarakter, jeg synes han var en smule irriterende og overfladisk, specielt i starten.
Gandalf kan jeg ikke rigtig finde ud af, jeg har fået et helt andet blik på ham efter at have læst denne bog, synes ikke han kan sammenlignes med Gandalf i Ringenes Herre. To vidt forskellige personligheder, og jeg må ærlig indrømme at jeg bedst kan lide Ringenes Herre Gandalfen.
En af mine yndlingskarakterer var Balin, en af dværgene, og også Bombur. Kan ikke sige præcis hvorfor, men kunne godt lide deres personligheder 🙂
Fortæller stilen elsker jeg, den er slet ikke som noget jeg har oplevet før, jeg fik virkelig følelsen af, at få læst en historie op. Det er ikke en 3 person fortæller som i så mange andre bøger, men det er en decideret person der fortæller (forfatteren) hvor der bliver brugt jeg, så man ikke er i tvivl. Genialt.
Selve fortællingen er også rigtig god, med masser af spændingselementer, selvom nogle af delene godt kunne trække en anelse ud til tider. Og engang i mellem kunne tingene godt gå lidt i ring, og historien blev en smule forvirrende, men det blev hurtigt rettet op, så det trækker ikke så meget ned.

1 Comment on J. R. R. Tolkien: Hobbitten

  1. Jeg genlæste bogen for nogle måneder siden, og det er ret interessant at sammenligne den med Ringenes Herre, for selvom historierne foregår i samme verden, så er de meget, meget forskellige. Hobbitten er mest af alt en børnebog – på godt og ondt. Der er et hurtigere flow (heldigvis, for jeg syntes, at Ringenes Herre-bøgerne var langtrukne), men jeg savner dybde i bogen.

    Samtidig undrer jeg mig over, hvordan de vil få tre film ud af en så simpel historie. Det er selvfølgelig for at tjene penge, og i sidste ende går jeg nok ind og ser alle film alligevel, for det er alt for sjældent, at der bliver brugt mange penge på at producere fantasyfilm. Men som udgangspunkt kan historien ikke bære tre film, så det bliver interessant at se, hvad de vil spice dem op med.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.