Jeg er på det sidste begyndt at tænke meget over hvad jeg har af serier, trilogier og så videre, og hvad jeg foretrækker at læse. I øjeblikket er jeg ved at blive en smule stresset over alle de serier jeg mangler at læse færdige, og har besluttet mig for at fokuserer på det en smule, og det er da også lykkedes at få færdig læst nogle.

Men spørgsmålet er: Hvad er bedst? En trilogi, serier eller enkeltstående bøger?

SONY DSC

Jeg ved det ikke. De er alle sammen gode på hver deres måde, og det kommer meget an på hvordan forfatteren griber det an. Enkeltstående bøger er gode på den måde at man ikke skal tænke over at der er flere i serien, og når bogen er færdig er den færdig! Men det giver heller ikke forfatteren meget plads til at udvikle sin verden eller sine karakterer.

En trilogi giver lidt mere plads til at udvide universet, men ofte, synes jeg, er trilogier udvikler sig på to måder:
1. Første bog er rigtig god, helt fantastisk og man glæder sig til den anden bog. Den anden bog skuffer en smule, og man begynder at frygte hvordan hele trilogien slutter. Når man så kommer til 3’eren ryster ens hænder nærmest af frygt for om man bliver skuffet eller hvad. Og i dette scenarie er den afsluttende bog den allerværste. Altså kvaliteten er dalet stødt fra den første bog og ender ud i en katastrofe. *Host* Divergent *Host*
Scenarie 2. Første bog er middel, hverken fantastisk eller dårlig. Man kan mærke at forfatteren har brugt bogen til at bygge hele universet op og introduceret diverse personer. Midterbogen er rigtig god, her begynder selve historien at udvikle sig. Den sidste bog er guldkornet. Den er fantastisk og det er her alle løser ender bliver samlet og det store slag bliver kæmpet.
trilogier er, for mig, både gode og dårlige, det hele kommer an på forfatteren.

Så er der de lange serier. Eller bare serier med 4 eller flere bøger. Dem har jeg et lidt ambivalent forhold til. Jeg elsker dem mere end trilogier, tror jeg. Dog ikke de helt lange. Hvis det er på 4-5 bøger er det lige til at overskue synes jeg, og der er sjældent samme scenarier som der er ved trilogier, jeg ved ikke helt hvorfor.

Så hvis jeg skal konkluderer noget ud fra det her, holder jeg nok mest af serier, måske har det noget at gøre med at mine yndlingsbøger er dele af serier og ikke enkeltstående/trilogier?

Hvad med jer?

4 Comments on Trilogi, serier eller stand-alone?

  1. Jeg har det lidt ligesom dig med det hele!
    Bortset fra serie-elskningen. Jeg foretrækker nok ærligt talt en enkeltstående bog frem for en serie – men jeg kan sagtens elske serier på trods af det. 😀

  2. Jeg er serie-elsker må jeg indrømme. Mest fordi, at forelsker jeg mig totalt i universet/personerne/bogen i sig selv, så bliver jeg sådan lidt “jeg kan ikke få noook, mere mere mere!”. Jeg var SÅ ked af, at Twilight-serien ikke havde flere bøger, og jeg var også ked af det da True Blood sluttede. Men det kan altså også blive for meget. Anita Blake Vampire Hunter-serien har 22 bøger og er stadig i gang .. Say what?

    • Helt enig! 😀 Nogle serier er dog bare helt crazy! Fordi de er så lange. Men hvis de er gode, så er det jo bare godt! 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.