9647365Forfatter: Robert Bloch
Original titel: Psycho
Serie: Psycho #1
Antal Sider: 208
Genre: Horror, Thriller
Forlag: Overlook
Udgivet: 1959
Sprog: Engelsk
Kilde: Kindle
Stjerner: 

Det handler den om:
Robert Bloch’s Psycho captivated a nation when it appeared in 1959. The story was all too real-indeed this classic was inspired by the real-life story of Ed Gein, a psychotic murderer who led a dual life. Alfred Hitchcock too was captivated, and turned the book into one of the most-loved classic films of all time the year after it was released.

Norman Bates loves his Mother. She has been dead for the past twenty years, or so people think. Norman knows better though. He has lived with Mother ever since leaving the hospital in the old house up on the hill above the Bates motel. One night Norman spies on a beautiful woman that checks into the hotel as she undresses. Norman can’t help but spy on her. Mother is there though. She is there to protect Norman from his filthy thoughts. She is there to protect him with her butcher knife.

Min mening:
Man kan vel godt betegne Psycho som en klassiker. Jeg har aldrig læst den, og havde egentlig heller ikke planlagt det, ved faktisk ikke hvorfor, men så skulle vi læse den til studiet, og jeg måtte overgive mig.

Robert Bloch overraskede mig positivt. Jeg ved egentlig ikke hvad jeg havde forventet, men noget der var kedeligt, langtrukkent og gammeldags. Jeg havde ikke forventet det jeg fik. Det er ikke fordi det er den store aktion proppede bog, den er mere psykologisk, selvfølgelig med nogle blodige scener, som den kendte i badeværelset med kniven.

Vi følger sammenspillet mellem Norman Bates og hans mor som han gemmer i huset bag motellet. Deres forhold er kompliceret og skræmmende til tider. Der er noget andet mellem Norman og hans mor, som kommer frem hen mod slutningen. Jeg havde forventet at der var noget der ikke stemte, men det var kun meget kort tid før det egentlig blev afsløret at jeg havde regnet det ud. Jeg kunne simpelthen ikke sætte fingeren på hvad det var før, jeg gættede og gættede.

Jeg synes helt klart at bogen sætter gang i en masse tanker. Hos mig satte den i hvert fald gang i en masse tanker om mentale sygdomme og hvilke ting kan presse den menneskelige psyke til det yderste. Det er faktisk en smule grænse. Samtidig sætter de gang i tanker om, at det egentlig er meget man ikke ved. For ja, man kan sætte diagnoser, men forstår “raske” mennesker 100% hvad der foregår hos folk der lider af en eller anden metal sygdom? Hvad er det der trigger sygdommen? Er man født med det eller kommer det som resultat af traumer? Og gør det folk mindre “menneskelige” end andre?

Det har i hvert fald taget mig lidt tid at skrive en anmeldelse af Psycho fordi jeg lige skulle bearbejde det hele. Men der er ingen tvivl om at Bloch gør et godt stykke arbejde med denne roman. Jeg tvivler dog på at jeg vil læse de andre Psycho bøger. Jeg blev heller ikke fuldstændig opslugt af bogen, men god det var den uden tvivl.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.