Jo flere bøger jeg læser, jo sværere bliver det at rate dem. Hvordan finder man ud af hvor mange stjerne en bog skal have? Ikke fordi det at anmelde dem ikke er svært, for det kan det udmærket være, det kender alle boganmeldere vel til? 🙂

Jeg bruger to slags rating systemer. På bloggen har jeg 6 stjerner, hvilket også er det nemmeste. På Goodreads kan man jo kun bruge 5. Jeg har ofte overvejet om jeg skulle gå over til at bruge 5, men igen, der er nogen gange hvor der er stor forskel på om en bog skal have 3, 4 eller 5 stjerner, og så gør den ekstra stjerne det altså en smule nemmere.

Men det er ikke dette punkt der er det eneste der er svært, men egentlig er det andet ikke et spørgsmål for mig, det er bare noget jeg er kommet til at tænke nærmere over. Hvordan retfærdiggør man at give to vidt forskellige bøger samme rating? Et eksempel kunne være at give en gammel klassiker som A Christmas Carol af Charles Dickens 5 stjerner og samtidig give en young adult bog som City of Bones 5 stjerner. Så vidt jeg har kunne læse mig frem til, argumenterer nogen for at man ikke kan give så to forskellige bøger samme rating, for de kan jo umuligt være lige gode, værdige, whatever. Sådan har jeg det dog ikke. Jeg tænker ikke på hvad omverdenen mener er en god bog eller værdig bog, men hvad jeg mener. Opsluger bogen mig fuldstændig, så får den 5 stjerner, uanset hvem, hvor og hvordan den er skrevet.

Jeg synes det er meget forkert at sammenligne bøger med hinanden, medmindre de virkelig minder om hinanden, fra samme genre og så videre.

Og når vi taler om ratings, har jeg grebet mig selv i at tænke en ekstra gang på om jeg virkelig vil have en bestemt bog, hvis den for eksempel har en meget lav rating på Goodreads. Hvad sker der lige for det? Når jeg kommer dertil prøver jeg at slå mig selv lidt i hovedet og sige at rating ikke skal afgøre om jeg køber en bog, rabatkoder eller ej. Man burde jo tage en chance og danne sig sin egen mening? Tænk hvis man nægter sig selv muligheden for en rigtig god bog, bare fordi der tilfældigvis er mange der ikke kan lide?

Hvad mener I?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.