Forfatter: Margit Sandemo
Original titel: Yrsa, den glömda drottningen
Serie:
Antal Sider: 320
Genre: Historical
Forlag: Jentas
Udgivet: 2009
Sprog: Dansk
Kilde: Hardcover
Stjerner:

Det handler den om:
Den smukke dronning Yrsa stråler som et lys i Nordens mørkeste tid. Som kongedatter var hendes livsvej udstukket fra fødslen af. som viljestærk dronning formede hun sin egen og de nordiske folkeslags skæbne

Folkevandringstiden fra 400 til 600 e.Kr. var brutal og nådesløs.Utallige er sagnene om tidens mandlige helte og deres store præstationer. Dronning Yrsa er en sjælden kvinde blandt dem.

”Til de få af jer, som er frie mænd med oprigtig kærlighed til Yrsa og ønske om ægteskab … vil jeg sige dette: Jeg vil ikke begunstige én af jer frem for andre.” Kongen dunkede staven i gulvet.”Jeg tager hende selv.”

Yrsa er allerede sveaernes overhoved, da hun gifter sin med danernes konge. Både Sveariget og Danmark er i krig, og tilværelsen er hård. Men Yrsa oplever også varme og ømhed.

Margit Sandemo har fulgt historien bagud fra sig selv til sin stammoder, dronning Yrsa, og har fortalt denne historie, sådans om den kan have set ud.

Min mening:
Jeg læste den, mens jeg holdt en pause med Sagaen om Isfolket, som også er skrevet af Margit Sandemo. Jeg elsker Sandemo’s skrivestil, den er så dejlig let og fortællende, nogen gange kan den måske godt gå hen og blive for let, men det er dejligt hvis man vil aflastes lidt fra de lidt tungere bøger. Og så elsker jeg historie, så det var vel det oplagte valg?
Den er klart et must, hvis man kan lide fantastiske fortællinger og godt beskrevede personer. Sandemo fortæller godt, og har opbygget sine personer godt, så man næsten kan se dem komme gående ad en grusvej.
Men får et godt indblik i hvordan livet kunne have været den gang for mange år siden.
Hun forstod i hvert fald at fange mig, fra næsten første til sidste side.
Jeg kan specielt godt lide Yrsa’s personlighed, selvom hun måske var lidt for uskyldig til tider.

2 Comments on Margit Sandemo: Yrsa, den glemte Dronning af Danmark

  1. Tak. 😀 Har du selv stødt på nogle navne, hvor du tænkte: “Hvad er det for et navn?”

    Åh, Margit Sandemo. Længe siden jeg har stødt på hendes navn. Kan huske jeg for nogle år siden, stod og kiggede på Yrsa i boghandleren, men købte den ikke. Jeg har kun læst 10 bøger i Sagaen om Isfolket, så jeg ville ikke starte på noget andet af Sandemo, selvom Yrsa er en enkeltstående bog. 😉

  2. “Yrsa” er i mine øjne en lidt overset perle, men det skyldes jo nok at den er skrevet af Margit Sandemo. Det er jo ikke “fin” litteratur. 🙂
    Men den beskriver smukt forholdene i Danmark fra en periode, der ikke ofte beskrives i bøger, og det gør den ekstra spændende, synes jeg.
    Stilen i “Yrsa” er så også lig med Isfolkets, men jeg er lige gået i gang med “Trolddom” og her er jeg ikke voldsomt imponeret af sproget. Men det kan selvfølgelig være det kommer. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.