Det er sjældent jeg skriver om sådanne sager på bloggen. Jeg vil gerne holde bloggen til positivitet og hyggesnak om bøger, men jeg er så sur og ked af opførslen fra et forlag, at jeg simpelthen må sætte ord på mine tanker.

Først og fremmest vil jeg gerne udtrykke hvor taknemmelig jeg er for samarbejdet med alle de skønne forlag og forfattere. Jeg er taknemmelig for at de vil sende mig eksemplarer af deres bøger til anmeldelse. Det er jeg virkelig. Jeg nævner det måske ikke så tit, men det er noget jeg virkelig værdsætter.

Jeg værdsætter dog ikke forlag der ikke kan tåle kritik. Forlag der tyer til barnlig og uprofessionel opførsel. Det er en ret lang og kompliceret sag. I hvert fald for mig. For mig startede det allerede tilbage i 2012, da jeg var til Herlufsholm bogmesse for første gang. Jeg synes at jeg har været rigtig tålmodig, men min tålmodighed er ved at være brugt.

Den seneste episode har fået bægeret til at flyde over for mig. At man i første omgang vælger at stoppe al samarbejde med blogger (som i fuldstændigt), tilsyneladende på grund af enorme mængder nye ansøgninger om at være bogblogger, lovgivningen som de vil have folk til at bryde og økonomien. Jeg kan forstå økonomien. Jeg er godt klar over at det er dyrt at sende bøger ud til bogbloggere. At man så tilsyneladende ikke mener vi har den mindste effekt eller indflydelse er en anden sag. Det tror jeg. Ellers ville vi vel ikke kunne samarbejde med så mange partnere. Måske forlaget skulle ansætte en person med en god markedsføring uddannelse til at tage sig af sådanne områder?

Jeg synes det er pudsigt, at vi er en stor gruppe bloggere der bliver smidt ud af gruppen, hvor vi skulle poste link til vores anmeldelser, fordi en blogger tillod sig at skrive et undrende og kritisk opslag. Må vi ikke være kritiske? Må vi ikke stille spørgsmål eller brokke os lidt, når vi føler at vi bliver uretfærdigt behandlet? Åbenbart ikke. I stedet bliver vi ikke blot slettet fra gruppen. Vi bliver også blokeret på facebook. Ja, det lyder måske ikke af meget. Men jeg synes det er utrolig barnligt og uprofessionelt at slette og blokere folk uden varsel, specielt som forlagschef. At beskylde os for at køre ‘mafia’-metode på forlaget, stiller jeg mig helt uforstående overfor. Hvorfor må man ikke være kritisk og stille spørgsmål og krav? Det burde jo være tilladt fra begge sider, ikke kun fra forlagets side.

Jeg er så træt og ked af den opførsel og behandling mod os. Vi er ikke ude på at pille folk ned. Vi vil blot behandles med respekt og så snakke om alle de skønne bøger, hvilket langt de fleste også gør. Bare ikke her. Dette er det eneste forlag der ser os som den store stygge ulv.

Jeg er så splittet i øjeblikket. På den ene side har jeg ikke lyst til at støtte forlaget længere. Altså lade være med at købe og omtale deres bøger. Men det er også synd for deres forfattere, for de har simpelthen så mange søde forfattere hos sig, som udgiver så mange gode bøger. Jeg vil virkelig gerne støtte forfatterne, bare ikke forlaget. Jeg har stadig 2 anmeldereksemplarer fra forlaget, men de ryger fra øverst i bunken til nederst. Det går ud over forfatterne, men jeg er nød til at køle lidt ned først. Desuden, jeg er jo blevet slettet og blokeret, så forlaget forventer vel heller ikke anmeldelser længere.

Så kære forlag, lad være med at blive tøsefornærmet. Vi er ikke slemme bogblogger der er ude på at få dig ned med nakken. Vi er blot en flok læseglade mennesker, der gerne vil snakke om bøger

5 Comments on Malurt i bægeret

  1. Hvor er det dog trist, at et forlag opfører sig så uprofessionelt og barnligt over for jer bloggere, jeg forstår virkelig godt, at du ikke har lyst til at anmelde bøger for dem mere.

    • Det er en virkelig trist sag. Jeg stopper ikke med at anmelde deres bøger, for jeg vil gerne støtte deres forfattere. Men jeg tager blot en lille pause indtil det hele er kommet lidt på afstand

  2. Det virker lidt som om sagen er ved at blive rigtig langhåret, og synes desværre der en “børnhaveeffekt” med at pege fingre ad hinanden her.
    Det forlaget har gjort er selvfølgelig mildest talt dårlig forretning, men så må vi som bogbloggere respektere, at det givne forlag ikke længere er interesseret i at samarbejde. Hvad baggrunden til dette er, må de jo selv lægge og rode med, men de forfattere der ligger ind under forlaget har ikke en stemme i forlagets beslutning og burde derfor ikke straffes med bandlysning af forlagets bøger (red. forfatternes).
    Tænker at modstanden lige nu går begge veje mellem bogbloggere og forlaget, og det er så nemt at køre en stemning op i en gruppe, eller via et blogindlæg. Den her sag er mellem de bloggere der er involveret og så forlaget. Andre burde ikke skulle blandes ind i sagen for at “få opbakning”. Men det er selvfølgelig en privat blog med private holdninger, synes bare sagen bliver kørt op på et spor der godt kunne undgåes.

    • Jeg respekterer også at forlaget ikke længere er interesseret i samarbejde. Men jeg kan ikke respektere deres opførsel. Jeg har ikke skrevet indlægget for at få opbakning, og jeg blander ikke andre ind i det, og jeg vil heller ikke straffe deres forfattere. Som jeg skriver, så synes jeg det er søde forfattere som jeg gerne vil støtte. Jeg har skrevet mine egne personlige tanker og holdninger ned. Hvis det kun var en enkelt ting fra forlaget havde jeg heller ikke gjort det, men når det sker igen og igen, så vil jeg fortælle min mening. Som jeg skriver i indlægget har det stået på for mig siden 2012. Det er rigtig mange år. På mit aller først møde med forlaget ansigt til ansigt blev jeg verbalt angrebet og min blog og min evne som blogger blev kritiseret offentligt så alle på den pågældende festival kunne høre det. Det kan godt være at det er børnehave og mudderkastning, men jeg er en personlig blogger, og jeg har efterhånden været tålmodig nok. Hvis nogen bruger mit indlæg til noget er det deres sag. Jeg har udelukkende skrevet det for min egen skyld, for at få luftet mine tanker. Og jeg opfordrer ikke folk til at boycotte forlaget. Jeg har heller ikke tænkt mig det. Blot at tage en lille pause indtil jeg er kølet lidt ned som jeg sagde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.