“Hvorfor læser du ikke litteraturvidenskab?” Det spørgsmål har jeg fået et par gange i løbet af de sidste par år. Både fra folk på mit studie og andre. Til dem der ikke ved det, så studerer jeg engelsk.

Folk stiller mig altid det spørgsmål når de hører hvor meget jeg elsker at læse. Det er et reelt spørgsmål, men alligevel irriterer det mig efterhånden, fordi det kommer ret ofte. Først og fremmest vil jeg lige sige, at jeg intet har imod folk der læser litteraturvidenskab! Hatten af til folk der kan det.

Da jeg tilbage i 2013 skulle søge ind på universitet var engelsk min første prioritet, men ikke min eneste. Min anden prioritet var historie og den tredje var litteraturvidenskab. Efterfølgende har jeg fået et meget lille indblik i studiet, men nok til at vide at det ikke ville have været et studie for mig. Igen, så har jeg ikke noget imod studiet eller folk der læser det. Misforstå mig ikke, men jeg bliver lidt træt, når folk så ofte spørger om hvorfor jeg ikke læser litteraturvidenskab i stedet, bare fordi jeg elsker at læse.

Ja jeg elsker læse, og jeg elsker bøger. Men jeg er ikke vild med klassikere, faktisk har jeg det rigtig svært med klassikere. Jeg har læst enkelte som jeg kan lide, såsom A Christmas Carol af Charles Dickens og noveller af Edgar Allan Poe. Men i løbet af min studietid har jeg læst en del klassikere, både Jane Austen, Ernest Hemingway og mange andre, og jeg måtte virkelig kæmpe mig igennem det. Det hænger jo nok sammen med at jeg mest er til fantasy og Young Adult. Jeg ved godt at mine få kurser i litteratur ikke er det samme som litteraturvidenskab, og at jeg ikke kan vide præcis hvordan litteraturvidenskab er, nu hvor jeg ikke har prøvet uddannelsen, men det har alligevel givet mig et lille bitte indblik, og det var nok til at styrke min opfattelse.

Der er også det faktum at jeg har det virkelig svært med at skulle læse af tvang. Det er meget få gange, hvor jeg har brudt mig om en bog, når jeg skulle læse den til en uddannelse. Det fjerner lidt af magien for mig. Desuden har jeg tanker til et andet indlæg om ‘tvangs’ læsning.

2 Comments on Hvorfor læser du ikke litteraturvidenskab?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.