Jeg har længe overvejet fænomenet gæsteblogger. Jeg vil gerne give ordet til andre folk derude ind i mellem. I denne omgang har jeg spurgt forfatter Katja Berger, tidligere blogger, om hun havde lyst til at skrive et par ord. Og det havde hun minsandten.


Da Sabrina spurgte om jeg ville gæsteblogge her på bloggen, var jeg straks fyr og flamme, og efter lidt betænkningstid er jeg nået frem til at det skal handle om inspiration og disciplin. Et emne der er ganske aktuelt for mig i øjeblikket, da NaNoWriMo er lige på trapperne.

workspace-766045_1920

Hvis ikke du ved hvad NaNoWriMo er, står det for National Novel Writing Month. Arrangementet finder sted hver november, og udfordrer deltagerne til at skrive 50.000 ord på en måned. Der er ingen straf, hvis ikke man når i mål, først og fremmest er det for ens egen skyld og en måde at udfordre sig selv på. Under sidste års skrivning startede jeg på Ravens historie, som til næste år udkommer som en færdig fantasyroman med titlen Sjælehenteren. Derfor virker det kun passende, at denne november bruges til at gøre endnu et indhug i romanen, for den skal jo sjovt nok være færdig, før den kan udgives.

Men hvordan skriver man 50.000 ord på en måned? Og er det overhovedet vigtigt at nå målet? For mig handler det mere om at gå skrive mere end jeg plejer, og give mig selv tid og plads til at fordybe mig i teksten. Det er noget der har været lidt forsømt i år, da alt har handlet om redigering og udgivelse af min debut, De 7 synder. Nu kan jeg mærke at det kribler for at komme tilbage til tastaturet for at skabe helt nyt, og jeg glæder mig til at spinde videre på Ravens eventyr …

once-upon-a-time-719174_1920

10 tips til at overleve NaNoWriMo

1. Del målet op i delmål.
50.000 ord virker umenneskeligt, men deler du det op, er det faktisk kun 1667 ord per dag = Langt mere overkommeligt. Og lad nu ikke dig selv blive hypnotiseret af tælleren. Kører det for dig, så skriv flere ord end tælleren siger, du skal.

2. Sørg for de rette omgivelser.
Personligt skriver jeg bedst, hvis jeg faktisk ligner én der er på arbejde. Det vil sige, jeg tager normalt tøj på frem for pyjamas, og jeg sidder ordentligt ved et ord. Jeg har desværre ikke et skrivebord, men bruger pt spisebordet. Pæne blomster, masser af vand og lidt sunde snacks er også en god ide.

3. Lad andre inspirere dig.
Sidste år samlede jeg en masse citater om at skrive, sagt af kendte forfattere. Gennem hele november kørte de som baggrund på min computer, hvor de holdt mig til ilden, hver gang jeg tændte for skærmen.

4. Læg en plan for hver dag.
Jeg fandt ud af, at hvis jeg bare satte mig hel tom til tastaturet, så fungerede det ikke super godt, når jeg vidste at jeg skulle op på et vist antal ord. Hvis jeg derimod vidste at jeg skulle skrive på kapitel X hvor der skete noget bestemt, så gik det bedre. Det var en genvej mod koncentrationen, og faktisk ét af de tiltag jeg har holdt fast i siden. Jeg er ikke den store planlægger, men jeg planlægger ca. tre kapitler frem. Når jeg så har skrevet de tre, planlægger jeg tre nye og så fremdeles.

5. Skriv i intervaller.
Dette tip er ét af dem jeg faktisk kun bruger under NaNoWRiMo. Jeg ved ikke hvad det er der gør det, men nogle ting fungerer bare kun for mig, når jeg har stramme deadlines og mål. Jeg har gjort det samme i eksamensperioder. Jeg afsætter 30 minutter til at skrive. Kun skrive. Ingen svinkeærinder eller overspringshandlinger. 30 minutter hvor jeg skriver alt hvad der falder mig ind. Hvis ikke det hænger sammen, flytter jeg rundt eller gemmer til senere bagefter. Men først bagefter. I selve skriveperioden må intet slettes eller redigeres.

6. Skriv overalt.
I dag er vi så privilegerede at vi ikke behøver en computer for at skrive. Vi skal bare have telefonen med os (eller en blok og pen, selvfølgelig). Jeg duer ikke til at skrive i hånden, når det kommer til mine romaner, men jeg skriver rigtig godt på telefonen. Tit har jeg brugt transporttid til at skrive afsnit og brudstykker i notes funktionen, som jeg så har sendt til min e-mail og tilføjet Word-dokumentet senere. Det giver mig mulighed for at skrive væsentligt mere, end hvis jeg kun skrev på computeren.

7. Snak med dig selv.
Af og til får man en god ide, som man ikke lige har mulighed for at skrive ned, mens man laver noget andet. Jeg kan for eksempel ikke skrive på min iPhone, mens jeg går. Til gengæld kan jeg godt snakke, og med app’en Dragon Dictation kan jeg dikterer hvad jeg har oppe i hovedet og få det nedfældet som tekst i app’en. Bagefter kan det sendes som sms eller e-mail.

8. Kig. Ikke. På. Skærmen.
Jeg mener det! Hvis du kan lære at skrive, uden at kigge på skærmen, så gør du dig selv en kæmpe tjeneste. Og det behøver ikke være helt bogstaveligt, men hvad det betyder, er at du skal skrive uden at stoppe op og rette. Skriv. Skriv dårligt. Skriv godt. Bare skriv. Og lad være med at gå tilbage. Ignorer stavefejl, manglende kommaer og alt det andet. Det tager du dig af senere. I første omgang skal du bare skrive. Selv et dårligt udkast, er bedre end intet udkast.

9. Slå verden fra.
Det er så nemt at blive distraheret i dag. Jeg gør det selv. Men vil du skrive effektivt og fuldt ud, så sluk for tv, internet og mobil for en stund. Gør dig selv den tjeneste, kun at sidde med teksten og koncentrerer dig om den. Hvis det er værd at skrive, hvorfor så ikke gøre det fuldt ud og give den al din opmærksomhed?

10. Gør hvad du vil.
Jeg har lige givet dig 9 tips til hvad du skal gøre, og nu siger jeg at du skal gøre hvad du vil. Selvmodsigende? Ja. Men jeg gør det alligevel. For overstående tips er naturligvis kun nogen der har virket for mig. Måske virker de også for dig, det ville være dejligt. Men hvis ikke, så er det også ok. Ved at prøve dig frem, finder du din egen rytme, dine egne genveje til succes. Det vigtigste når du skriver, er at gøre det med hjertet. Og glemme alt om rigtigt og forkert. Der findes kun én regel, når det gælder om at skrive: Skriv som du skriver bedst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.