17712_245124018957052_339391725_nForfatter: G. Willow Wilson
Original titel: Alif the Unseen
Serie:
Antal Sider: 439
Genre: Fantasy
Forlag: Høst & Søn
Udgivet: 2013
Sprog: Dansk
Kilde: Paperback
Stjerner: 

“Bogen er et anmelder eksemplar fra forlaget Høst & Søn. Meningerne er mine egne.”

Det handler den om:
I et unavngivet mellemøstligt land hjælper Alif, en ung arabisk-indisk hacker fredløse, islamister og andre overvågede grupper med at kunne ytre sig frit på nettet. Alif er en af de bedste til det han laver, men bliver alligevel åndet i nakket af Hånden, systemets mand i marken. Og fra den dag Alif modtager Alf Yeom, et helligt skrift, er han jaget vildt og må flygte fra sit hjem. Det bliver en flugt, der bringer ham i kontakt med dæmoner og en underverden, der hidtil har været ham ukendt.

Med Alif tager G. Willow Wilson Koranen og dens jinn-tro på ordet og bruger den til at skabe en historie, der placerer sig i krydsfeltet mellem det mellemøstlige og det vestlige. Det er en kærlighedshistorie, en hackerhistorie og en thriller. Ud over at have Koranen og 1001 og en nats eventyr som intertekst, berører Alif det arabiske forår.

Min mening:
Jeg var ret spændt da jeg gik i gang med denne bog, men havde alligevel heller ikke de helt store forventninger. Men thriller, kærlighed, fantasy og hacker samlet i én historie? Det ville blive meget interessant.
Alif er Wilsons debut roman. Hun har skrevet andet, men denne er hendes debut i romanernes verden, og det må siges at være gået ganske godt. Hendes sprog er virkelig godt, jeg blev i hvert fald overrasket. Jeg blev sat godt ind i tingene, og følte ikke der manglede nogle beskrivelse, og der var heller ikke for mange, for det kan der godt komme. Der var lige akkurat nok til at jeg selv kunne danne levende billeder mens jeg læste. Ligesom en film der ruller i hovedet, sådan som det skal være.

Alif er en interessant person. Han er hacker, og går i mod staten og Hånden som er den mand der modarbejder hackere, der modarbejder staten. Grey Hats, kalder de sig selv.
Alif kæmper lidt for at finde sig selv, han føler ikke rigtigt at han hører til nogle steder, hans far er araber og hans mor er inder, og virker til at have en masse modstridende følelser omkring dette. Han bebrejder sin far, for aldrig at være hjemme, han er hos sin første kone.
Han har det fint med at være hacker, og udfører jobs for forskellige typer mennesker der ønsker beskyttelse på internettet af den ene eller anden art. Hans mor så dog, at han snart fandt et rigtigt job så han kan blive gift væk.
Alif er dog forelsket i en pige han ikke kan få, og det bringer selvfølgelig en masse problemer, mange flere problemer end han selv lige er klar over
Jeg synes ikke vi rigtigt kommer ind under huden på Alif, jo det er ham vi følger gennem hele bogen, og vi får da også meget at vide om ham, men jeg synes der mangler et eller andet. Det jeg dog godt kan lide er den udvikling han gennemgår, den virker naturlig og ikke fremprovokeret.
Min yndlingskarakter er nok Vikram. Han er simpelthen herlig, og jeg elskede bare alle scenerne med ham, og slugte dem råt.

Det der trækker ned i karakteren, for det var en virkelig god bog, er at den var ret forvirrende. Specielt i starten måtte jeg genlæse nogle af afsnittene, for at prøve at forstå betydningen. Nogle gange lykkedes det, andre gange lykkedes det ikke desværre. Dog er den ikke så forvirrende at man helt taber tråden, men jeg måtte til sidst bare indse at nogle af tingene nok skulle være forvirrende. Det er også svært at forklare hvad der var forvirrende. De steder den var mest forvirrende var dog nok der, hvor vi følger Alif ved en computer, og når han sidder og programmere. Noget af det var simpelthen ren volapyk, men måske fordi jeg ikke har meget forstand på computere?
Det gør ikke bogen ulæselig overhovedet, men man måtte bare lige indse det, og så kommer videre. Og det trækker desværre bogen en smule ned.

Men det er klart en bog jeg anbefaler. Den er meget ulig andre bøger jeg har læst, nok på grund af det med jinner og hacker, det ved jeg ikke, men meget anderledes. På en god måde altså. Der er action og knald på, og den bliver ikke kedelig på nogle punkter.

2 Comments on G. Willow Wilson: Alif

  1. Ja, har godt læst at weekenden skulle byde på vinter igen. 🙁 Vil bare gerne have forår og varme nu. Gider ikke mere vinter, kulde og snotnæse over alt. :S

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.