4671Forfatter: F. Scott Fitzgerald
Original titel: The Great Gatsby
Serie:
Antal Sider: 180
Genre: Classic
Forlag:
Udgivet: 1925
Sprog: Engelsk
Kilde: Kindle
Stjerner:

Det handler den om:
A portrait of the Jazz Age in all of its decadence and excess, The Great Gatsby captured the spirit of the author’s generation and earned itself a permanent place in American mythology. Self-made, self-invented millionaire Jay Gatsby embodies some of Fitzgerald’s–and his country’s–most abiding obsessions: money, ambition, greed, and the promise of new beginnings. “Gatsby believed in the green light, the orgiastic future that year by year recedes before us. It eluded us then, but that’s no matter–tomorrow we will run faster, stretch out our arms farther…. And one fine morning–“Gatsby’s rise to glory and eventual fall from grace becomes a kind of cautionary tale about the American Dream.

It’s also a love story, of sorts, the narrative of Gatsby’s quixotic passion for Daisy Buchanan. The pair meet five years before the novel begins, when Daisy is a legendary young Louisville beauty and Gatsby an impoverished officer. They fall in love, but while Gatsby serves overseas, Daisy marries the brutal, bullying, but extremely rich Tom Buchanan. After the war, Gatsby devotes himself blindly to the pursuit of wealth by whatever means–and to the pursuit of Daisy, which amounts to the same thing. “Her voice is full of money,” Gatsby says admiringly. His millions made, Gatsby buys a mansion across Long Island Sound from Daisy’s patrician East Egg address, throws lavish parties, and waits for her to appear. When she does, events unfold with detached, cynical neighbor Nick Carraway acting as chorus throughout.

Min mening:
Man kan ikke komme uden om at dette er en klassiker, en som de fleste har læst. Egentlig havde jeg aldrig planer om at læse den selv, fordi jeg synes ikke den lød ret spændende. Jeg skulle så bruge den i forbindelse med universitet og en eksamen, og så var jeg jo nød til at læse den. Jeg fik bekræftet at den ikke lige var noget for mig.

Egentlig er det ikke fordi den var dårlig, jeg kan sagtens forstå hvorfor så mange er vilde med den. Jeg synes bare den var ufattelig kedelig. Den var super kort men også virkelig langtrukken. Flere gange måtte jeg læse den samme sætning igen, fordi jeg faldt i søvn. Skrivestilen er egentlig ganske udmærket, men der skete stort set ikke noget, og når der endelig gjorde, var jeg ret ligeglad.

Nick Carraway er ret dobbeltmoralsk, når man ser på hele bogen. Gatsby er naiv. Jeg forstår ikke ideen i at skabe sig en hel ny identitet for at vinde en anden person, hvis de var vilde med en før, er det jo ikke den samme person. Tom og Daisy Buchanan brød jeg mig ikke særlig meget om. Jordan Baker var en af de få personer jeg godt kunne lide.

Det eneste der forhindre bogen i kun at få én enkel stjerne er at Fitzgerald tager fat i nogle gode emner, såsom den Amerikanske Drøm, penge, kærlighed og the upper class. Jeg fortryder ikke at jeg har læst bogen, for det er meget rart at vide hvad folk snakker om, men det er ikke en jeg kommer til at genlæse igen.

2 Comments on F. Scott Fitzgerald: The Great Gatsby

  1. Jeg har også ‘The Great Gatsby’ liggende og selvom jeg egentligt synes, at den lyder interessant og selvom den er super kort – så har jeg heller ikke kunne komme igang med den.
    Jeg forsøgte for et års tid siden, men jeg nåede kun de første 10 sider, så lagde jeg den fra mig og samlede den simpelthen ikke op igen…

    • Det er så irriterende når det er sådan! Jeg har også mange bøger der egentlig lyder interessante, men jeg bare ikke kan tage mig sammen til at læse. Det er en smule pinligt næsten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.