13611052Forfatter: Erin Morgenstern
Original titel: The Night Circus
Serie:
Antal Sider: 490
Genre: Fantasy
Forlag: Vintage Books
Udgivet: 2011
Sprog: Engelsk
Kilde: Paperback
Stjerner:

Det handler den om:
The circus arrives without warning. No announcements precede it. It is simply there, when yesterday it was not.
The black sign, painted in white letters that hangs upon the gates, reads:

Opens at Nightfall
Closes at Dawn

As the sun disappears beyond the horizon, all over the tents small lights begin to flicker, as though the entirety of the circus is covered in particularly bright fireflies. When the tents are all aglow, sparkling against the night sky, the sign appears.

Le Cirque des Réves
The Circus of Dreams.

Now the circus is open.
Now you may enter.

Min mening:
Først lade mig sige, jeg elsker simpelthen coveret! Det er virkelig smukt, og mystisk, og så passer det perfekt til historien.
Erin Morgenstern kan virkelig skrive! Jeg skulle lige vende mig til skrivestilen i starten, men ikke at det var skidt. Hun formåede virkelig at fange mig i historien, og jeg tror aldrig, at jeg har fået levende billeder i hovedet mens jeg har læst. Hun beskriver tingene perfekt. Ikke for lidt, men heller ikke for meget.
Handlingen springer meget i tid og sted, nogle gange hopper den et par år frem i tiden, og så et par år tilbage, og den foregår i London, Paris og USA. Og mange flere steder. Og udover det, så er der også ret mange personerne med. I starten kunne det godt være ret forvirrende, men jeg faldt ret hurtigt ind i stilen, og så var det helt fantastisk.
Noget af det mest fantastiske var, at se alle de personerne, igennem alle årene og stederne langsomt blive samlet og flettet sammen i én historie. Morgenstern må have haft gang i rigtig mange noter for at kunne holde styr på det hele, hatten af for det!

Selve handlingen er fortryllende, magisk og fantastisk. Meget mere end jeg havde forventet, og meget bedre! Jeg kunne sidde og blive helt forarget, og de to lærermesters opførsel, at de tillader sig at lege sådan med andre menneskers liv.
Det er en ret original fortælling, synes jeg i hvert fald. The Challenge som Celia og Marco skal igennem, hele cirkusset og den måde det er bygget op på. Jeg har i hvert fald aldrig læst noget lignende.
Handlingen foregår i slutningen af 1800 tallet og starten af 1900 tallet, og i starten undrede det mig en smule. Jeg ved ikke lige hvorfor, om jeg havde forventet den foregår i vores tidsalder? Men som historien kom i gang, kunne det ikke passe bedre. Det ville have været alt for akavet, og ikke lige så fantastisk, hvis hele bogen havde forgået omkring år 2011.

Persongalleriet er fantastisk. Alle personerne har så forskellige som de overhovedet kan være, vi får dem beskrevet, så de virker så livlige som hvis det var levende mennesker og ikke fiktive karakterer, og det er jo det der er meningen med bøger, og man må sige at det lykkedes her.
Specielt kunne jeg rigtig godt lide Bailey, selvom jeg i starten ikke lige kunne se, hvordan han helt præcist hang sammen med resten af historien, men det var også en af de ting som lige så stille faldt på plads.
Marco og Celia, som er de egentlige hovedpersoner, er fantastiske på deres helt egne måder. Man kommer ikke rigtig helt ind under huden på dem, som man typisk gør på hovedpersoner, men det er simpelthen fordi, at historien bliver fortalt fra så mange af de andre personer også. Jeg sad ikke med en følelse af at mangle noget, for det hele passer sammen i den overordnede fortælling.
Fantastisk!

1 Comment on Erin Morgenstern: The Night Circus

  1. Jeg er også helt vild med den grå strik i midten – Ved ikke hvor den er fra, men den ser bare dybt lækker og varm ud. Aaah. <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.