Forfatter: 50 Cent
Original titel: Playground
Serie:
Antal Sider: 258
Genre: Contemporary
Forlag: Høst & Søn
Udgivet: 2012
Sprog: Dansk
Kilde: Paperback
Stjerner:

“Bogen er et anmelder eksemplar fra Rosinante&Co. Men meningerne er helt mine egne”

Det handler den om:
Det kører ikke rigtig for 13-årige Butterball. Han bliver drillet med sin vægt; han hader den Long Island forstad, han er flyttet til med sin mor; han ville ønske, han stadig boede med sin far i New York, selv om han aldrig har megen tid til Butterball. Alligevel er det ikke derfor, Butterball overfalder Maurice den dag i skolegården – og nu tvinger skolen ham til at se en eller anden åndssvag psykolog-dame. Som om hun nogensinde kunne finde frem til grunden. Nej, Butterballs læber er syet tæt sammen, når det kommer til den dag

Min mening:
Lad mig starte med at sige, at jeg var utrolig skeptisk med denne bog. For det første er det ikke en genre jeg normalt læse, men jeg er altid åben for nye ting. Men min nysgerrighed blev vagt da jeg så at 50 Cent var forfatteren. Jeg tror at alle har hørt om 50 Cent, nok ikke som forfatter men som rapper. Min første tanke var, kan han skrive?
Historien er inspireret af 50 Cent’s egen hårde barndom i ghettoen, og om hvordan gruppepres og mobning kan påvirke et barn.

Selve sproget er ikke det mest indviklede, men det ville heller ikke passe til bogen, da det bliver fortalt af den 13 årige Butterball. Oversætteren har formået at få ghettoens sprog og udtryk godt ind i den danske udgave.

Butterball er overvægtig, hvilket udsætter ham for mobning, han er sort og fattig, hvilket får ham til at hænge ud med de “forkerte” typer, og det er her at gruppepresset kommer ind. Historien drejer som om et overfald, han overfalder sin tidligere ven, og bliver sent til psykolog for ikke at blive smidt ud af skolen. Han synes psykologen, Liz, er dum og ikke fatter noget som helst, men det tror jeg nu hun gør.
Vi følger hans samtaler hos hende to dage om ugen, samt hans hverdag både i og uden for skolen. Han er vred og frustreret, og har ingen han egentlig kan tale med om det, udover psykologen.

Bogen udvikler sig i et fast tempo, og man får et godt indblik i ghettoens hårde miljø, og en mors kamp for at komme igennem hverdagen og passe på sin søn. Det er svært at skrive for meget, uden at afsløre noget af selve handlingen. Men bogen er utrolig god, velskrevet og giver stof til eftertanke!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.